Home

7771Lois Jadot, Beune Theurons, 1er Cru, 2005. Burgund. (Utsolgt. Let videre på Wine-searcher.com. Varenr. 5094801. 2007-årgangen. Importør: Strøm AS )

2005-årgangen i Burgund gav vinbøndene et særdeles godt druematriale, og vinene fikk i mange tilfeller en eksepsjonell kvalitet. Per Mæleng argumenterte i en artikkel i Vinforum for at kun de beste årgangene i Burgund egnet seg til lang lagring, men nylig tok jeg frem denne Jadoten, kun 8 år gammel. Vi gikk nok helt sikkert glipp av en ytterligere stigning i kompleksitet og finesse, men denne røde vinen var allerede nå aldeles herlig. Jorbærduften var stram og flott, supplert med solbær og bark. Vinen var elegant og balansert med en lang avslutning som hadde et lite innslag av eik.

En flott opplevelse av burgundersk terroir!

 

imagesR. Lopes de Heredia, Vina Tondonia, Gran Reserva, 1992, Rioja. ( Varenr. 8059101. 1996-årgangen. Importør: Blend Wines AS )

Hvitvin er kanskje ikke noe vi først og fremst forbinder med Rioja, i tillegg kommer denne utgaven ferdig lagret til Vinmonopolets disk. Dette er et spesielt produkt, både fordi produsenten er en av de virkelige historiske tradisjonsbærerne i Rioja, samtidig som Lopes de Heredia har evnet å følge tidens ånd og fremstår som et ultramoderne vineri anno 2013. Denne hvite Gran Reservaen produseres i en beskjeden kvantitet og det er oppsiktsvekkende at en så stor andel er tilgjengelig for norske kunder til en svært god pris.

Vinen er mørk gyllengul på farge og har karakteristiske toner av akasiehonning, aprikos og modne epler i duftbildet. » Den har samme lukt som en gammel og velbrukt fruktkjeller», sa en vinkjenner i min bekjentskapskrest en gang. Allikevel blir den ikke tung og emmen, fordi syren holder smaken frisk og gir vinen en lang og kompleks avslutning. Fantastisk. Selv foretrekker jeg denne til manchego og cheddar. Men Vina Tondonia er en opplevelse også alene!

 

216642Domaine Leflaive, Macon-Verze, Puligny Montrachet 2010, Burgund, Frankrike. ( Fra Vinmonopolets spesialslipp februar 2013. Importør: Red & White AS  )

2010-årgangen i Burgund er allerede berømt og omtalt som den beste årgangen på nesten 40 år. Nå ble det også nevnt i forbindelse med 09 og ikke minst 05-årgangen, men denne gangen skal det være noe helt spesielt. Været var tøft for vinplantene i Burgund iløpet av vekstsesongen i 2010, og resultatet ble svært små avlinger. Det er følgelig en langt mindre flaskeproduksjon enn i normalår, og dette leder til  høyere kvalitet på vinen og ergo også høyere etterspørsel. Lykkelig var jeg derfor da jeg fikk hendene på Domaine Leflaives Macon-Verzé fra Puligny Montrachet til en svært god pris.

 

 

10154472t

Grand Cru Corton-Charlemagne, Burgund, Colin-Morey, 2009. ( Utsolgt på Vinmonopolet. Let videre på Wine-searcher.com )

Denne vinen har bare hatt tre år på flaske, men fargen har allerede nyanser av smørgult. Duften er fantastisk kompleks og antyder gule epler og nyslått gress. Munnfølelsen forteller om et sofistikert smaksbilde som kommer. Vinen er svært godt balansert og inngir en fruktighet i ettersmaken som varer og varer.

Med en så kompleks og fullendt vin som denne sitter en tilbake med en følelse av balanse og harmoni som det kan være vanskelig å beskrive med ord, og tyr man til følelser blir det lett svulstig og pompøst. Jeg kan bare si at skal du drikke én vin iløpet av en måned eller to, er denne definitivt verdt sin pris.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s