Home

200807-a-nv-diebolt-vallois-champagneDiebolt-Vallois, Cramant, Champagne. ( Varenr. 4004601. Importør: Nafstad AS )

Ekteparet Jaques Diebolt og Nadia Vallois tilhører begge familier som har kultivert vinranken i århundrer, men det var først i 1978 de startet produksjon i eget familienavn. Slik var de med å starte en bevegelse av at vinbønder som tidligere hadde levert druer til de store Champagnehusene etterhvert begynte å produsere champagne under egen label. De store husene blander sine viner slik at smaken blir forutsigbar og gjenkjennelig for kundene, mens de de mindre produsentene gjerne lager vin fra enkeltvinmarker; dette er i seg selv et kvalitetsmerke i vinmaking, men variasjonene kan bli dertil om meterologien har vært stridig en vekstsesong.

Denne non-vintage champagnen fra Diebolt-Vallois er en blanding av to årganger, og er laget på 100 % chardonnay. Den er stillferdig og beskjeden på duft, med hint av gress og sitrus. Den har forfinede bobler og fremstår som svært elegant med hint av grønne epler og hasselnøtter. Sjøluften stryker også forbi!

 

27352011_HCune Reserva 2007, Rioja, Spania. ( Varenr. 5705801. Importør: VinoVinVinho )

Denne røde Riojaen er på alle måter et godt vinvalg. Den egner seg godt som matvin til passe rødt kjøtt, men drikker også godt alene. I tillegg åpner den hyggelige prisen for  innkjøp i litt større kvanta; halvdusin til dusinet, slik at man kan åpne en flaske år om annet for å følge dens utvikling i tiden den ligger på langs. Slik oppdages nye sider ved en vin, nye aromaer kommer til, andre svinner hen. Kan hende åpnes den siste flasken for sent og all frukt er borte, eller så har vinen vunnet et fantastisk komplekst smaksbilde med flere lag i opplevelsen. Alt er mulig!

Cune Reserva slik den står nå har umiskjennelige Riojakvaliteter, som den svakt søtlige vanlijesmaken, elegant og smal om tiden i eiketønnene ikke er overdrevet eller mikset med på annen måte. (Ja, noen produsenter tilsetter eikesmak kjemisk for å prøve å skjule et dårlig druematriale. ) I tillegg er smaken preget av mørke bær og har hint av våt skogsbunn. Cune Reserva er en fint fyldig vin som har godt integrerte syrer og en passe stram avslutning. Om du er utålmodig er også Cune Gran Reserva 2000 tilgjengelig på Vinmonopolet, også den til en veldig pen pris.

 

GloriaObject-138453E. Michel, Extra Brut. Champagne, Frankrike. ( Varenr. 8052001. Importør: Best Buys AS )

Det er et underkjent faktum at champagne også er en utmerket drikk til mat, så her må en holdningsendring til! Eksklusivitet og produksjon er prisdrivende for champagne som vare, derfor anbefaler jeg her en veldig god flaske til en fin pris. E. Michel har lenge utmerket seg som en svært god produsent og deres champagne har alle de klassiske aromaene; en basis av brøddeig og grønne epler, med sødmefulle hint av nyslått gress på smak. I munnen er den tørr og syrlig og med en finfin lengde i smak og fylde er dette en veldig bra champagne til sin pris. Jeg skal ikke være så snobbete som å kalle den en hverdagschampagne, men gjentar bare oppfordringen om å drikke mer av dette strålende produktet utenom de helt store anledninger. Åpningen av en flaske fra Champagne er jo en fest i seg selv!

Champagne må og bør drikkes ved langt flere anledninger enn ved store feiringer: Champagne bør drikkes til kotelettene en tirsdag, til kyllingen på lørdagen eller simpelthen til vaflene på søndag formiddag. ( De siste vel og merke om det ikke er barn tilstede. Jeg er sterkt imot at alkohol nytes i barns seleskap. )

E. Michel drikkes ung og frisk nå, men generelt er champagne en av de vinene som i særdeleshet tjener på lang lagring.

014940---Domini-Veneti-Valpolicella-Classico-Superiore-Vigneti-di-Torbe-Ripasso-DOCVigneti di Torbe Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2010, Veneto, Italia. (3345701. Importør: Vectura AS )

Denne Ripassoen er virkelig et knallgodt kjøp. Jeg er ikke alltid like begeistret for Ripasso og drikker det sjelden selv, men denne treffer blink med sin stramme stil. Ripasso er en fellesbenevnelse på produksjonsmåten: Druesaften blir trukket ut av det som er igjen av de tørkede druene når den langt mer berømte Amaronen er ferdig med dem. En amaronevin er kjent som stor og fyldig, søtladen og alkoholrik. Ripassoen blir nødvendigvis  langt mer spinkel og bitter, men allikevel med umiskjennelige Venetokvaliteter.

Vigneti di Torbes Ripasso er hverken for syrlig eller bitter, men har en strålende balanse med  mye krydder og  kirsebær i smaken, finishen er kraftig og tøff og sitter passlig lenge. En god vin til tirsdagstorsken (ja faktisk ) eller fredagscheddaren.

 

 

 

BA4561

Francois Carillon, Puligny Montrachet, 2010, Burgund, Frankrike (Fra Vinmonopolets spesialslipp av Burgund 2010 februar 2013. )

Gyllengul på farge, elegant og fyldig munnfølelse. Strålende balanserte syrer med smak av gress, stikkelsbær og hint av noe søtlig i en solid finish. Mango? En flott vin fra en topprodusent ett av Burgunds beste områder. Den kan drikkes ung og frisk nå eller legges på langs i mange år fremover.

Ved lagring vil kavalitetsvin som dette vanligvis «miste» fruktsmaken og oppleves som lukket og lite tilgjengelige om de åpnes for tidlig: En fullmoden og «åpen» burgund har blitt tilført mer komplekse kvaliteter og flere smakslag, kalt sekundær- og tertiæraromaer. Lagring av hvite burgundere er som mange vil vite en risikosport, idet faren for oksidering er store. Åpner du ti flasker vil minst tre-fire av dem være ødelagte. Men treffer du en på en moden og riktig Montrachetflaske er det ikke mye som slår den smaksopplevelsen!

 

 

Per Mæleng. Foto Mikalea Berg

Ukens mest fornøylige surpomp

Vinmonopolets spesialrådgiver Per Mæleng var sterkt eksponert i media sist helg med store intervjuer i både Dagens Næringsliv og Aftenposten.

Mæleng la for dagen karaktertrekk som umiddelbart synes sosialt svært uintelligente og usympatiske. Det er kanskje ikke så heldig at jeg kjente meg godt igjen, men jeg synes Per Mæleng representerer en ekspertise som er forbilledlig; Det han beskriver i disse intervjuene kunne like gjerne vært sagt av en toppidrettsutøver eller en konsernsjef.

For å være på topp på sitt fagfelt må sludder og tøv sjaltes vekk for å kunne bruke tid på de elementene som gjør deg som utøver ennå bedre. Og er man på topp i vinbransjen da er det idioti å drikke dårlig vin for å være høflig.

Aftenposten: http://bit.ly/TlWEXb

Dagens Næringsliv: http://bit.ly/TzyCCj

Mæleng kommer ut med boken En vingurus guide til himmelen i disse dager (slutten av oktober 2012) og den anbefales med påfølgende sitat fra boken:

«Det er viktig å være sjenerøs med seg selv når referansene skal sette seg. Det er dyrt å drikke billig – referansene sitter aldri, og du må stadig fylle på med viner. Det er bedre å svi kortet grundig en gang i blant enn å slite ut magnetstripen på juggel.»

Boken er sterkt leseverdig, spesielt i første del av boken hvor Mælengs bakgrunn som litterat gjør seg gjeldende i elegante språklige finesser.

 

 

 

 

Gattinara, Luigi Nervi, Piemonte 2004.  (Vinmonopolets varenr.: 9500801. Importør: Moestue Grape Selections AS )

En overraskende flott vin! Gattinara ligger nord i Piemonte i dalskyggen fra de langt mer berømte områdene Barolo, Langhe, Asti og Alba. Jeg hadde ikke smakt denne før, men ble betatt av den gode balansen vinen hadde i både lukt og smak. Syren var ikke for fremtredende samtidig som finish og munnfølelse var tørr og pussig nok fruktig på samme tid. Mørke bær, søt bensin og tørket frukt i smaksbildet. Denne ble drukket til fredagspizzaen, men tåler langt tyngre matfølge enn som så.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s